Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb shanks
- 20 g olive oil, plus extra for frying
- 1 tsp salt, plus extra for seasoning
- 1 tsp ground black pepper, plus extra for seasoning
- 3 pieces lemon peel (approx. 1 x 10 cm strips), no white pith
- 4 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 4 garlic cloves
- 2 eschalots (approx. 50 g)
- 130 g dry white wine
- 700 g tomato passata
- 400 g water
- 1 tbsp Chicken stock paste (see Tips)
- 50 g tomato paste
- 6 lamb shanks
- 100 g plain flour
- 200 g carrot, cut into pieces (1-2 cm)
- 200 g zucchini, cut into pieces (1-2 cm)
- 100 g pitted green Sicilian olives
- 220 g dried risoni pasta
Feta topping
- 2 garlic cloves
- 4 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 4 sprigs fresh thyme, leaves only
- ¼ tsp dried chilli flakes
- 30 g olive oil
- 20 g lemon juice
- 200 g feta cheese, cut into cubes (2 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2948.4 kJ / 702 kcal
- Białko
- 42.9 g
- Węglowodany
- 51.7 g
- Tłuszcz
- 34.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.2 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Sód
- 1593.6 mg
Alternatywne przepisy
Beef stroganoff
35min
Chicken, leek and corn pie
1 godz. 15 min
Spiced lamb pie
40min
Mongolian lamb hot pot
3h 25 min
Pork san choy bau
25min
Lamb Moussaka
1h 30min
Beef ragu
1h 25min
Layered lamb curry
1 godz.
Lamb spezzatino
1h 45min
Chicken cacciatore
50min
Curry lamb cutlets
1 godz.
Paprika chicken with sour cream sauce
1 godz. 15 min