Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Samosa pastry
- 260 g chilled water
- 20 g ghee
- 500 g plain flour, plus extra for dusting
- ½ tsp salt
Samosa filling
- 520 g water
- 100 g potatoes, peeled and cut into small cubes (5 mm)
- 4 sprigs fresh coriander, leaves and stalks only
- 160 g brown onion, cut into halves
- 3 garlic cloves
- 4 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 fresh red chilli, deseeded if preferred
- 20 g olive oil
- 300 g beef mince
- ½ tsp ground black pepper
- ½ tsp salt
- 1 tsp garam masala
- 2 tsp curry powder
Fresh tomato chutney
- 8 sprigs fresh coriander, leaves only
- 2 garlic cloves
- 1 fresh red chilli, cut into pieces and deseeded if preferred
- 250 g fresh tomatoes, cut into halves and seeds removed
- ¼ tsp ground cumin
- 20 g olive oil
- ½ tsp salt
Assembly
- 1250 g vegetable oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 843.1 kJ / 200.7 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 16.2 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 148.4 mg
Alternatywne przepisy
Naan bread
2 godz. 40 min
Beef madras
1h 30 min
Chicken in yoghurt
30 min
Pork vindaloo
2h 20min
Vegetable filled pastries (Lukhmi)
1 Std. 10 Min
Garlic and coriander naan
1h 30 min
Rogan josh
1 Std. 35 Min
Bombay aloo
40 Min
Chicken 65 and green chutney
1h 5min
Samosas
1 Std. 35 Min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min
Roti
2 godz.