Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 260 g water
- 20 g ghee (see Tips)
- 500 g plain flour, plus extra for dusting
- ½ tsp salt
Filling
- 100 g red onion, cut into quarters
- 2 - 3 fresh long green chillies, trimmed
- 5 sprigs fresh coriander, leaves and stalks
- 4 sprigs fresh mint, leaves only
- 2 tbsp lemon juice
- 1 ½ tsp salt
- 300 g lamb mince
- 1 tsp ground black pepper
- 1 tbsp cumin seeds
- 1 ¼ tsp ground coriander
- ½ tsp ground turmeric
- 3 tsp garlic paste (see Tips)
- 3 tsp ginger paste (see Tips)
- 1 tbsp garam masala (see Tips)
Assembly
- plain flour, for dusting
- 1250 g vegetable oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 768.3 kJ / 182.9 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 10.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 212.1 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1h 10min
Naan bread
2 Std. 40 Min
Beef madras
1h 30min
Lamb dhansak
25 Std. 45 Min
Pork vindaloo
2h 20min
Bombay aloo
40 min
Aloo tikki
55min
Chicken korma
45 min
Samosa with fresh tomato chutney
2h
Bhuna gosht
1 Std. 20 Min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40min
Murgh makhani (Butter chicken)
1 Std. 15 Min