Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g unsalted butter, cut into cubes
- 600 g feta cheese
- 700 g full cream milk
- 100 g fine semolina
- ½ tsp sea salt
- 6 eggs
- 1 - 2 pinches ground black pepper, to taste
- 16 sheets filo pastry (approx. 375 g - see Tips)
- cold water, for sprinkling
- 1 tsp sesame seeds, for sprinkling (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2407.8 kJ / 573.3 kcal
- Białko
- 23.9 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Tłuszcz
- 40.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.8 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 1212.6 mg
Alternatywne przepisy
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1h
Loukoumades (Greek doughnuts with honey and walnuts)
2h
Tsoureki (Greek Easter bread)
2sa 20 dk
Rizogalo (Greek rice pudding)
1 Std. 10 Min
Golden baklava
25 godz. 25 min
Greek Easter Bread (Tsoureki)
2sa 20 dk
Polenta
25 min
Tiramisu
5h 20 min
Chicken moghrabieh
25 godz. 15 min
Greek Cheese Filo Pie (Tiropita)
1 Std. 10 Min
Greek Bougatsa with Honey and Pistachios
4h 45min
Fatayer with cheese and mint
1 Std. 5 Min