Urządzenia i Akcesoria
Tiropita (Greek cheese pie)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 portions
Składniki
-
unsalted butter cut into cubes180 g
-
feta cheese600 g
-
full cream milk700 g
-
fine semolina100 g
-
sea salt½ tsp
-
eggs6
-
ground black pepper to taste1 - 2 pinches
-
filo pastry (approx. 375 g - see Tips)16 sheets
-
cold water for sprinkling
-
sesame seeds for sprinkling (optional)1 tsp
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 portion
Sód
1212.6 mg
Białko
23.9 g
Kalorie
2407.8 kJ /
573.3 kcal
Tłuszcz
40.1 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
24.8 g
Węglowodany
29.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Hazelnut and herb stuffed cauliflower
55min
Davidson plum cheesecake slice
2h 45min
Greek Cheese Filo Pie (Tiropita)
1h 10min
Cheese sambousek
1h 45min
Chocolate truffle cake
2h 15min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1h 10min
Mushroom tart
50min
Passionfruit bavarois (Jude Blereau)
3h
Poppy seed strudel
3h 15min
Brioche fruit tarts
4h
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1h
Tuna dip
15min