Tiropita (Greek cheese pie)

Tiropita (Greek cheese pie)

4.3 30 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 portions

Składniki

  • unsalted butter cut into cubes
    180 g
  • feta cheese
    600 g
  • full cream milk
    700 g
  • fine semolina
    100 g
  • sea salt
    ½ tsp
  • eggs
    6
  • ground black pepper to taste
    1 - 2 pinches
  • filo pastry (approx. 375 g - see Tips)
    16 sheets
  • cold water for sprinkling
  • sesame seeds for sprinkling (optional)
    1 tsp

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 573.3 kcal / 2407.8 kJ
Białko 23.9 g
Tłuszcz 40.1 g
Węglowodany 29.5 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 24.8 g
Sód 1212.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...