Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Syrup
- 220 g caster sugar
- 110 g water
- 1 lemon, rind thinly peeled
- 40 g freshly squeezed lemon juice
- 1 pinch ground cinnamon
- 2 tsp whole cloves
- 3 - 4 cinnamon quills
Custard
- 1 tsp unsalted butter, plus extra to grease and 150 g melted, to brush
- 6 egg yolks
- 180 g caster sugar
- 180 g fine semolina
- 1500 g milk
- 2 tsp natural vanilla extract
- 12 sheets filo pastry
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1472.5 kJ / 351.9 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 63.3 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 160.8 mg
Alternatywne przepisy
Chilli with corn bread
50 min
Espresso Martini
5min
Apple crumble meringue slice
2 godz. 45 min
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1hod.
Mini carrot and almond cakes
1hod. 25min
Couscous with chicken, lamb and spicy sausages
1h 10min
Black forest cake
5h
Tsoureki (Greek Easter bread)
2h 20min
Marbled meringue gateau
2h 35min
Prawn and saffron arancini
25h
Speedy citrus layered cake
1h 10min
Basil Peach Sorbet
10min