Tagliatelle z krewetkami
TM6 TM5

Tagliatelle z krewetkami

3.8 (412 ocen)

Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
    lub 5 g kolendry, świeżej, tylko liście, (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 2 - 4 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 300 g białego wina, wytrawnego
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 250 g krewetek, mrożonych, obranych, średnich np. królewskich lub tygrysich
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 10 g)
  • 200 g makaronu, suchego, typu tagliatelle

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3495.8 kJ / 835.5 kcal
Białko
33.4 g
Węglowodany
96.9 g
Tłuszcz
23.1 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Błonnik
7.2 g
Sód
1320.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy