Tagliatelle z krewetkami
TM5 TM6

Tagliatelle z krewetkami

3.9 (44 oceny)

Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 2 - 4 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 300 g białego wina, wytrawnego
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 250 g krewetek, mrożonych, obranych, średnich np. królewskich lub tygrysich
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 10 g)
  • 200 g makaronu, suchego, typu tagliatelle

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3175 kJ / 758 kcal
Białko
28 g
Węglowodany
95 g
Tłuszcz
23 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie