Burrito z kurczakiem i guacamole
TM6 TM5

Burrito z kurczakiem i guacamole

4.2 (219 ocen)

Składniki

Guacamole

  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • ½ papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 - 120 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 450 g awokado, bardzo dojrzałego
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Nadzienie

  • 250 - 300 g sera panela (meksykańskiego świeżego sera), pokrojonego na kawałki
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 300 g pomidorów, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g oleju
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu drobiowego, pokruszone
  • 1000 g piersi z kurczaka, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 70 g papryczek chili chipotle, z puszki (np. La Costeña®)
  • 2 liście laurowe, suszone

Do podania

  • 18 tortilli pszennych
  • 250 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1294 kJ / 309 kcal
Białko
13.35 g
Węglowodany
22.12 g
Tłuszcz
16.77 g
Błonnik
3.96 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy