![Caramel chocolate mousse cake (TM6, Kirsten Tibballs) Caramel chocolate mousse cake (TM6, Kirsten Tibballs)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/4c0be19c-8b93-4e0c-b87a-ce2a91e61983/Derivates/986a7d11-24df-43db-aa07-19d4a254955d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Caramel powder
- oil, to grease
- 250 g white sugar
- 20 g glucose
- 1070 g water
- 60 g unsalted butter, cut into pieces
- 10 g vinegar
Caramel crème brûlée centre
- 1 gold strength gelatine leaf (approx. 2 g)
- cold water, to soak
- 3 egg yolks
- 250 g thickened cream
- 1 tsp vanilla bean paste
Hazelnut dacquoise base
- 25 g caster sugar
- 40 g icing sugar, plus extra to dust
- 20 g hazelnuts, skin on
- 40 g hazelnuts, without skin
- 4 egg whites
- 1 pinch cream of tartar
Duo chocolate mousse
- 4 egg yolks
- 70 g white sugar
- 50 g water
- 500 g pouring (whipping) cream
- 140 g dark chocolate (70% cocoa), broken into pieces
- 140 g milk chocolate, broken into pieces
Assembly
- oil, to grease
Glaze
- 8 gold strength gelatine leaves (16 g)
- cold water, to soak
- 170 g white sugar
- 160 g thickened cream
- 50 g white chocolate
- 160 g glucose
Chocolate decoration
- 100 g white chocolate, broken into pieces
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3061 kJ / 728.8 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 67.6 g
- Tłuszcz
- 49 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.4 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 75.9 mg
Alternatywne przepisy
Lemon meringue tarts
25h 30min
Caramel, date and walnut bundt
1 Std. 15 Min
Christy Tania's 20th Anniversary Show Stopper
72 godz.
Fraisier sponge (TM6, Christy Tania)
30 Std.
Choux pastry
2 Std.
Crème pâtissière
15 Min
Spiced panna cotta with orange gin jelly
24h 35min
Black forest cake
5 godz.
Bee sting cake
6 godz. 50 min
Christy Tania's Macarons with strawberry cream cheese ganache
27 Std.
Traditional crème brûlée
25h
Chocolate ganache
20 Min