![Savoury herb baked ricotta Savoury herb baked ricotta](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D80E4B12-5008-451B-A9B1-681F86F49A86/Derivates/D4D71D6C-3255-40BF-89D5-B1D260C87A84.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ricotta
- 1800 g full cream milk
- 80 g white vinegar
Grain free crackers
- 30 g chia seeds
- 120 g water
- 280 g raw almonds
- 60 g sunflower seeds
- 30 g linseeds (flaxseeds)
- 1 tsp sea salt flakes
- 1 tsp granulated garlic
- ½ - 1 tsp dried chilli flakes
- sea salt flakes, for sprinkling
- 30 g sesame seeds
Baked ricotta
- oil, for greasing
- 120 g Parmesan cheese, cut into pieces (3 cm)
- 1 egg
- 2 - 3 sprigs fresh thyme, leaves only
- ½ tsp dried chilli flakes
- 1 - 2 pinches salt
- 1 - 2 pinches ground black pepper
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2323.1 kJ / 553.1 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 42.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.4 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Sód
- 905 mg
Alternatywne przepisy
Cranberry and rosemary chutney
40min
British spice rub
5min
Spiced cherry brioche wreath
2 Std. 20 Min
Homemade ricotta
1 Std. 15 Min
Herb and garlic dip
10min
Steamed orange puddings with almond milk ice cream
29h 30 phút
Brazilian cheese puffs
20min
Melted Brie with basil and lemon pesto
30min
Rosemary and sea salt crackers
35min
Citrus salt
35min
Beetroot, Parmesan and cashew dip
5min
Chunky basil pesto dip
10min