Wersje kompatybilne
Chocolate love cake with Turkish delight jelly
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jelly
- unsalted butter, for greasing
- 4 gold strength gelatine leaves
- 220 g water, plus extra chilled water for soaking gelatine
- 300 g caster sugar
- ½ lemon, juice only
- 1 pinch salt
- 1 tsp rose water
- 4 drops natural red food colouring (optional)
Cake
- 130 g unsalted butter, cut into pieces (2 cm), plus extra for greasing
- 1 whole nutmeg
- 80 g pistachios
- 100 g dark chocolate
- 400 g raw almonds
- 1 sprig fresh rosemary, leaves only
- 180 g brown sugar
- 1 pinch salt
- 2 eggs
- 250 g natural yoghurt, plus extra to serve
- 20 g icing sugar
- 20 g cornflour
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2854.9 kJ / 679.7 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 60.5 g
- Tłuszcz
- 43.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.3 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 61.5 mg
Alternatywne przepisy
Gluten free fruit mince pies
1h 15 min
Gluten free scones
30 min
Custard
10min
Sweet shortcrust pastry
1u. 50min
Shortcrust pastry
5min
Steamed coconut custards
45 min
Gluten free shortcrust pastry
1 Std. 40 Min
Honey crème caramels
25 Std. 55 Min
Samosa with fresh tomato chutney
2h
Crème brûlée
7h
Lemon delicious
1h 5 min
Orange and almond cake
2h 20 min