Zupa krem i pulpety z indyka w sosie

4.6 31 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości bez ścięgien i białych błonek, pokrojonych na 3 cm kawałki
    400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 25 g mąki kukurydzianej
    25 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 120 g warzyw cebulowych, mieszanych np. cebuli, szalotki, pora, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 500 g warzyw, mieszanych np. cukinii, marchewki, dyni, batatów, selera, korzenia pietruszki, pokrojonych na kawałki
  • 500 - 570 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 400 - 450 g różyczek brokułu, mrożonych świeżych lub mrożonych
    400 - 450 g różyczek kalafiora, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 10 g koperku, świeżego posiekanego (opcjonalnie, patrz wskazówka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1738.3 mg
Białko 28.1 g
Kalorie 1615.4 kJ / 386.1 kcal
Tłuszcz 18.6 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 4.8 g
Węglowodany 26.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...