Klopsiki w azjatyckim sosie z surówką

4.6 10 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz.
30 porcji

Składniki

  • 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 70 g bułki tartej
  • 280 g wody plus 4 łyżki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g sosu sojowego
  • 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 g ketchupu
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • ½ łyżeczki papryczek chili, suszonych, w płatkach (opcjonalnie)
  • 1 ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 100 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 400 g kapusty młodej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
  • 30 g octu ryżowego
    15 g octu jabłkowego
  • ziarna sezamu, białego do posypania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 263.2 mg
Białko 4.1 g
Kalorie 360 kJ / 86 kcal
Tłuszcz 4.5 g
Błonnik 0.7 g
Tłuszcz nasycony 1.3 g
Węglowodany 8.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...