Urządzenia i Akcesoria
Kokosowe bao z krewetkami
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
18 sztuk
Składniki
-
50 g orzechów nerkowca
Kokosowe bułeczki bao
-
480 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
130 g mleczka kokosowego
-
180 g wody
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 ⅛ łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 - 1 ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
olej do natłuszczenia
Rumienienie krewetek z papryką i chili
-
40 g oleju
-
200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (5 x 0,5 cm, patrz wskazówka)
-
2 ząbek czosnku
-
500 g krewetek, surowych, średnich, obranych świeżych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
-
20 g oleju
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
Sos i gotowanie na parze
-
1 ząbek czosnku
-
150 g słodkiego sosu chili
-
50 g sosu sojowego
-
100 g miodu
-
100 g ketchupu
-
50 g wody
-
25 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki chili, mielonego
-
1 - 2 ogórki długie, nieobrane, pokrojone w 2 mm plastry, do podania (patrz wariant)
-
zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
234.9 kcal /
982.6 kJ
Białko
8.6 g
Tłuszcz
6.5 g
Węglowodany
35.4 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Sód
558 mg