Kokosowe bao z krewetkami

5.0 9 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
18 sztuk

Składniki

  • 50 g orzechów nerkowca
Kokosowe bułeczki bao
  • 480 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 130 g mleczka kokosowego
  • 180 g wody
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 ⅛ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 - 1 ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • olej do natłuszczenia
Rumienienie krewetek z papryką i chili
  • 40 g oleju
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (5 x 0,5 cm, patrz wskazówka)
  • 2 ząbek czosnku
  • 500 g krewetek, surowych, średnich, obranych świeżych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
    500 g krewetek, mrożonych, obranych, rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
  • 20 g oleju
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
Sos i gotowanie na parze
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g słodkiego sosu chili
  • 50 g sosu sojowego
  • 100 g miodu
  • 100 g ketchupu
  • 50 g wody
  • 25 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki chili, mielonego
    ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 - 2 ogórki długie, nieobrane, pokrojone w 2 mm plastry, do podania (patrz wariant)
  • zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 234.9 kcal / 982.6 kJ
Białko 8.6 g
Tłuszcz 6.5 g
Węglowodany 35.4 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Sód 558 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...