Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola

Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola

4.2 39 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 500 g dyni Hokkaido pokrojonej w 2,5 cm kostkę
  • 1 główka czosnku mała, w całości
  • 5 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki
  • 1 ½ łyżeczki soli plus 2 szczypty
  • 1200 g wody
  • 270 g makaronu, suchego wstążki cięte, Lubella
  • ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 30 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 opakowanie sera gorgonzola, łagodnego (ok. 150 g), pokrojonego na kawałki
  • 20 pomidorków cherry przekrojonych na pół
    20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 529.1 kcal / 2213.5 kJ
Białko 18.1 g
Tłuszcz 19.8 g
Węglowodany 71.6 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 8.2 g
Sód 1296.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...