Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

3.5 316 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
14 sztuk

Składniki

Pikantny sos słodko-kwaśny
  • skrobi ziemniaczanej
    10 g
  • wody
    110 g
  • ząbek czosnku
    1
  • papryczek chili, świeżych z gniazdami nasiennymi, pokrojonych na kawałki
    10 - 15 g
  • octu ryżowego
    40 g
  • sosu sojowego jasnego
    10 g
  • soku z cytryny świeżo wyciśniętego
    15 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    25 g
  • brązowego cukru
    80 g
Sajgonki
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 - 10 g
    5 - 10 g liści kolendry, świeżych
  • ząbek czosnku
    1
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    200 g
  • białej kapusty pokrojonej na 5-7 cm kawałki
    500 g
  • pora pokrojonego w 1 cm plastry
    90 g
  • cebuli czerwonej, pokrojonej w ćwiartki
    60 g
  • oleju
    30 g
  • sosu sojowego jasnego
    15 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • curry, mielonego
    1 łyżeczka
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 płaska łyżeczka
  • woda letnia, do namaczania papieru ryżowego
  • płatów papieru ryżowego (patrz wskazówka)
    36
Sposób przyrządzenia
  • olej do głębokiego smażenia

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 105.5 kcal / 441.4 kJ
Białko 1.6 g
Tłuszcz 2 g
Węglowodany 20.8 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 0.3 g
Sód 273.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...