Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pikantny sos słodko-kwaśny
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 110 g wody
- 1 ząbek czosnku
- 10 - 15 g papryczek chili, świeżych, z gniazdami nasiennymi, pokrojonych na kawałki
- 40 g octu ryżowego
- 10 g sosu sojowego, jasnego
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 25 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 80 g brązowego cukru
Sajgonki
-
5 - 10
g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
lub 5 - 10 g liści kolendry, świeżych - 1 ząbek czosnku
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 500 g białej kapusty, pokrojonej na 5-7 cm kawałki
- 90 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 60 g cebuli, czerwonej, pokrojonej w ćwiartki
- 30 g oleju
- 15 g sosu sojowego, jasnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- woda, letnia, do namaczania papieru ryżowego
- 36 płatów papieru ryżowego (patrz wskazówka)
Sposób przyrządzenia
- olej, do głębokiego smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 441.4 kJ / 105.5 kcal
- Białko
- 1.6 g
- Węglowodany
- 20.8 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 273.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierożki shaomai
2h
Sushi z pieczarkami portobello
1h 30min
Wegetariańskie chop suey
1 godz. 5 min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8 godz. 30 min
Azjatyckie spring rolls
1h 20 min
Pieczone sajgonki z warzywami (TM5)
1h 30min
Ciasto wonton
50min
Orientalny sos słodko-kwaśny
15min
Sushi z wędzonym łososiem
1h 20 min
Sushi z krewetkami w tempurze
2u. 40min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1h 20 min
Ryż do sushi
1h