Zapiekanka makaronowa z soczewicą i salami

Zapiekanka makaronowa z soczewicą i salami

3.3 16 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 100 g salami w plastrach
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0,5 cm paski
  • 250 g makaronu, suchego, krótkiego (np. penne)
  • 50 g sera żółtego np. gouda, edam, cheddar, pokrojonego na kawałki
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
    2 łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 500 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
    500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 400 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • liście bazylii, świeże do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 767.4 kcal / 3210.9 kJ
Białko 26 g
Tłuszcz 48.3 g
Węglowodany 61 g
Błonnik 9.7 g
Tłuszcz nasycony 25.3 g
Sód 944.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...