Zapiekanka makaronowa z soczewicą i salami
TM5 TM6

Zapiekanka makaronowa z soczewicą i salami

4.0 (4 oceny)

Składniki

  • 100 g salami, w plastrach
  • 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0,5 cm paski
  • 250 g makaronu, suchego, krótkiego (np. penne)
  • 50 g sera żółtego, np. gouda, edam, cheddar, pokrojonego na kawałki
  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
    lub 2 łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 500 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
    lub 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 400 g soczewicy z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • liście bazylii, świeże, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3210.9 kJ / 767.4 kcal
Białko
26 g
Węglowodany
61 g
Tłuszcz
48.3 g
Tłuszcz nasycony
25.3 g
Błonnik
9.7 g
Sód
944.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy