Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g jasmine rice
- 360 g boiling water, plus extra to soak
- 3 stalks fresh lemongrass, white part only, cut into pieces
- 40 g fresh turmeric, peeled
- 50 g fresh galangal, peeled
- 50 g vegetable oil
- 10 g Korean chilli paste (gochujang)
- ¾ tsp ground turmeric
- 10 makrut lime leaves
- 300 g coconut water
- 500 g coconut cream
- 20 g palm sugar
- ½ tsp sea salt
- 1 tsp fish sauce
- 1 - 2 pinches xanthan gum (see Tips)
- 600 g skinless, boneless chicken thighs, cut into pieces (4 cm)
- 100 g nadine potato, cut into cubes (1 cm)
- 100 g carrot, cut into rounds (0.5 cm)
- 1 red capsicum (approx. 200 g), cut into strips
- 100 g fresh green beans, cut into pieces (2 cm)
- 2 baby bok choy, trimmed, cut into sixths, lengthways
- 1 tbsp freshly squeezed lime juice
- 1 lime, cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 4113.3 kJ / 983.1 kcal
- Białko
- 41.6 g
- Węglowodany
- 102 g
- Tłuszcz
- 45.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 27.6 g
- Błonnik
- 8.3 g
- Sód
- 750.8 mg
Alternatywne przepisy
Sticky pork belly with jasmine rice
1 Std.
Beef and cashew nut yellow curry
25 dk
Sushi Rice
1h 5min
Yu Sheng Prosperity salad (Thermomix® Cutter)
30 Min
No fail mash potato
20 dk
All-in-one chicken Congee
35 Min
Sweet cucumber pickle (Thermomix® Cutter)
48 Std. 20 Min
Christmas Cake (Diabetes)
2hod. 45min
Brown Rice Congee
30 Min
Pipi and squid "paella" (Diabetes, TM6)
45 Min
Pumpkin and ginger soup
35 Min
Blended mixed vegetable soup
45 Min