Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nudelteig
- 400 g Weizenmehl, griffig, etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 20 g Sonnenblumenöl
- 120 g Wasser
- 2 Eier
- 1 TL Salz
Fülle
- 500 g Wasser
- 2 ½ TL Salz
- 100 g Erdäpfel, mehlig, geschält, geviertelt
- 50 g Zwiebeln, geviertelt
- 50 g Butter
- 130 g Semmelwürfel
- 500 g Bröseltopfen
- 200 g Milch
- 2 EL frische Minze, gehackt (siehe Tipp)
- 1 EL frische Petersilie, gehackt
- 3 Prisen weißer Pfeffer, gemahlen
- 1 Prise Muskatnuss, gemahlen
Fertigstellung
- 500 g Wasser
- ½ TL Salz
- 100 g Butter, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 3421 kJ / 818 kcal
- Białko
- 28 g
- Węglowodany
- 70 g
- Tłuszcz
- 47 g
- Tłuszcz nasycony
- 26 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 2337 mg
Alternatywne przepisy
Gebackene Speckknödel
50min
Ritschert
1h
Gebratene Polenta mit Letscho
55 min
Kärntner Kletzennudeln
27h 50min
Leberreis
35 min
Kärntner Reindling mit Vanillepudding
2h 45min
Schwammerlgulasch mit Serviettenknödel
1h
Kärntner Kasnudln
1h 45min
Kärntner Reindling
2 Std. 40 Min
Tiroler Knödel mit Linsen
50min
Frittaten
30 min
Tiroler Kiachl mit Preiselbeerkompott
1h 20min