Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g Weizenmehl, glatt, etwas mehr zum Bemehlen
- 125 g Wasser, lauwarm
-
1
EL Sonnenblumenöl
lub 1 EL Rapsöl - 1 Prise Salz
- 50 g Semmelwürfel
- 500 g Topfen, 20% Fett
- 200 - 250 g Sauerrahm
- 160 g Butter, in Stücken
- 100 g Feinkristallzucker
- 5 Eier (Größe M)
- 1 ½ EL Vanillezucker
- 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 200 g Milch
- Staubzucker zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 1406 kJ / 336 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 27 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Błonnik
- 1 g
Alternatywne przepisy
Topfen-Marillen-Strudel
1 Std. 30 Min
Polsterzipfl
2 Std. 10 Min
Scheiterhaufen
1 Std. 30 Min
Mohnnudeln
1 Std. 30 Min
Topfenpalatschinken
1 Std. 30 Min
Topfenknödel mit Zwetschkenröster
50 Min
Marillenknödel mit Zuckerbröseln
1h 10min
Apfelschlangerl
2h
Ribiseltorte mit Schneehaube
1h 10min
Sonntags-Striezel
2 Std. 15 Min
Topfenstrudel
2 Std. 10 Min
Buchteln mit Vanillesauce
1h 40min