Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tiroler Knödel
- 25 g Butter, etwas mehr zum Einfetten
- 6 Stängel frische Petersilie, Blättchen abgezupft
- 60 g Zwiebeln, halbiert
- 150 g Speckwürfel
- 240 g Milch
- 300 g Semmelwürfel
- 3 Eier
- ½ - 1 TL Salz
- 2 Prisen schwarzer Pfeffer, gemahlen
- 2 Prisen Muskatnuss, gemahlen
Berglinsen
- 60 g Zwiebeln, halbiert
- 20 g Öl
- 100 g Karotten, in Würfeln (5 mm)
- 100 g Lauch, in Scheiben (5 mm)
- 250 g Berglinsen, getrocknet, gewaschen
- 1000 g Wasser
- 10 g Tomatenmark
-
1
Gemüsesuppenwürfel (für 0,5 l)
lub 2 TL Gewürzpaste für Gemüsebrühe, selbst gemacht - 10 g Balsamico
- 1 TL Majoran, getrocknet
- 1 Lorbeerblatt, getrocknet
- 2 Wacholderbeeren
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 3287 kJ / 786 kcal
- Białko
- 35 g
- Węglowodany
- 90 g
- Tłuszcz
- 33 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 12 g
- Sód
- 1181 mg
Alternatywne przepisy
Erdäpfelgulasch
1h 10 min
Selchfleischknödel mit Sauerkraut
1 godz. 40 min
Marillenknödel "die Besten"
1 Std.
Krautfleckerl
40 min
Grießnockerl
30min
Mohnnudeln
1 Std. 30 Min
Schwammerlgulasch mit Serviettenknödel
1 Std.
Topfenknödel mit Zwetschkenröster
50 min
Marillenknödel mit Zuckerbröseln
1h 10 min
Eierschwammerl à la creme mit Semmelknödel
1 Std.
Kaspressknödelsuppe
1 Std. 35 Min
Kaspressknödel mit Blattsalat
1 godz. 40 min