Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- Azeite q.b. p/ untar
- 600 g alheira s/ pele (3 alheiras aprox.) cortada em pedaços
- 1000 g água
- 1 c. chá de sal
- 800 g couve-flor cortada em raminhos
- 10 g vinagre
- 800 g leite
- 75 g manteiga
- 75 g farinha
- 20 g sumo de limão (½ unid. aprox.)
- 1 pitada de pimenta
- 1 pitada de noz-moscada
- 1 gema de ovo
- 100 g natas
- Wartości odżywcze
- na 1 dose
- Kalorie
- 3770 kJ / 901 kcal
- Białko
- 26 g
- Węglowodany
- 70 g
- Tłuszcz
- 58 g
Alternatywne przepisy
Rolo de bacalhau
2h
Torta de bacalhau
1h
Lasanha de abóbora, alheira e grelos
1h 20min
Empadão de peixe
1h
Tarteletes de bacon e cogumelos
55min
Bacalhau gratinado com maionese
1h 20min
Gratinado de peixe
1 Std. 10 Min
Canelones de Bacalhau à Algarvia
1h
Empadão de bacalhau
1 Std. 10 Min
Lasanha de fiambre
55min
Gratinado de alheira com broa em cama de espinafres e batata palha
1h 15min
Bacalhau com broa e pimentos
1h