Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mleka
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 500 g mąki pszennej
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Pesto szpinakowe
-
40
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 2 ząbki czosnku
- 40 g liści szpinaku baby, świeżych
- 20 g liści bazylii, świeżych
- 20 g orzechów włoskich, łuskanych
- 70 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
Wykończenie
- mąka pszenna, do oprószenia
- 1 jajko, roztrzepane
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1235.4 kJ / 295.3 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 32.8 g
- Tłuszcz
- 14.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 268.8 mg
Alternatywne przepisy
Baranek wielkanocny
1h 30min
Wielkanocny baranek z makiem
2h 15min
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1 Std. 15 Min
Włoskie grissini
2h
Straszne przekąski
1h 30min
Wytrawny wieniec z wędzonym łososiem
2h 20min
Imprezowa gwiazda z pesto
2h 30min
Świąteczne serniczki na patyku
6h
Paluszki z serem i ziołami
40min
Drożdżówki-serca z dżemem
2h 10 min
Chlebek-choinka do odrywania
2h 10 min
Rozeta pizzowa do odrywania
1 Std. 45 Min