Drożdżowa choinka z pesto
TM6 TM5

Drożdżowa choinka z pesto

4.7 (69 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 250 g mleka
  • 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Pesto szpinakowe

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 20 g liści bazylii, świeżych
  • 20 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 70 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)

Wykończenie

  • mąka pszenna, do oprószenia
  • 1 jajko, roztrzepane

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1235.4 kJ / 295.3 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
32.8 g
Tłuszcz
14.2 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Błonnik
1.5 g
Sód
268.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy