Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 130 g cukru
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1
łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżki cukru wanilinowego - 150 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przełożenie
- 280 - 300 g dżemu morelowego, gładkiego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
Czekoladowa polewa
- 130 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1455.3 kJ / 347.8 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 20.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.8 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 91.2 mg
Alternatywne przepisy
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2h 55min
Korzenne ciasteczka z melasą
40min
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
10 Std. 30 Min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1h 50min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 Std.
Klasyczne brownie
50 Min
Piernik z kawą zbożową
3 Std. 20 Min
Ciasto czekoladowe z whisky
2h 35min
Borówki pod kruszonką
50 Min
Rolada kawowo-orzechowa
2 Std. 30 Min
Ciasto na ciemnym piwie
3 Std. 30 Min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 Std.