Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Brownie z pistacjami
- 110 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- kakao naturalne, niesłodzone, do oprószenia formy
- 100 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 125 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 125 g cukru
- 3 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Krem pistacjowy
- 25 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 300 g serka kremowego, śmietankowego, typu Philadelpia, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 150 - 180 g pasty pistacjowej (patrz wskazówka)
- 100 g cukru pudru
Glazura kakaowa
-
10
g żelatyny w proszku
lub 2 listki żelatyny (patrz wskazówka) - 225 g wody
- 220 g cukru pudru
- 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- gorąca woda, do rozpuszczenia żelatyny
- 60 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2087.1 kJ / 498.5 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 43.6 g
- Tłuszcz
- 32.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.6 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 129.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Babka pistacjowa z palonym masłem
3u. 40min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6h 10min
Przekładaniec na bogato
2h 35min
Ganache pistacjowy
5h 30 min
Krem pistacjowo-czekoladowy
40 min
Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
6h
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym
48u.
Ciasto z trzech rodzajów czekolady
3 Std.
Ciasto Rocher (bez pieczenia)
6 godz. 45 min
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48u.
Sernik kokosowo-czekoladowy
10 Std. 25 Min
Sernik z białą czekoladą i polewą pistacjową
11h 30min