Brownie z kremem pistacjowym i kakaową glazurą

4.5 380 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
16 kawałków

Składniki

Brownie z pistacjami
  • 110 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • kakao naturalne, niesłodzone do oprószenia formy
  • 100 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 125 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
Krem pistacjowy
  • 25 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 300 g serka kremowego śmietankowego, typu Philadelpia, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 - 180 g pasty pistacjowej (patrz wskazówka)
  • 100 g cukru pudru
Glazura kakaowa
  • 10 g żelatyny w proszku
    2 listki żelatyny, (patrz wskazówka)
  • 225 g wody
  • 220 g cukru pudru
  • 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • 60 g kakao naturalnego, niesłodzonego

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 498.5 kcal / 2087.1 kJ
Białko 8.8 g
Tłuszcz 32.3 g
Węglowodany 43.6 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 16.6 g
Sód 129.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...