
Urządzenia i Akcesoria
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 porcji
Składniki
-
260 g mąki pszennej
-
140 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
30 g cukru pudru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
2 szczypty soli
-
30 g zimnej wody
-
500 - 600 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki goździków, mielonych
-
mąka pszenna do oprószenia
-
2 łyżki migdałów, w płatkach
-
1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 żółtko roztrzepane, do posmarowania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
319.4 kcal /
1336.3 kJ
Białko
4.5 g
Tłuszcz
16.2 g
Węglowodany
40.4 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
9.3 g
Sód
41.7 mg