Muffinki marchewkowe z orzechową kruszonką

4.3 15 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
8 porcji

Składniki

  • 120 g płatków owsianych
  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 130 g masła pokrojonego na kawałki
  • 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 łyżki mieszanych ziaren np. sezamu, łuskanego słonecznika, pestek dyni
  • ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 180 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g łusek babki płesznik (psyllium) (patrz wskazówka)
    20 g łusek babki jajowatej, mielonych
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 161.1 mg
Białko 6.6 g
Kalorie 1320.8 kJ / 315.7 kcal
Tłuszcz 20 g
Błonnik 4.9 g
Tłuszcz nasycony 9.4 g
Węglowodany 29.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...