Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 340 g wody
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 4 goździki
- 1 ziarno kardamonu, całe
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 4 torebki czarnej herbaty, np. cejlońskiej
- 110 g espresso, zaparzonego
- 140 g purée z dyni (patrz wskazówka)
- 340 g mleka
- 30 - 40 g cukru
- cynamon, mielony, do oprószenia (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1170 kJ / 279.7 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 18.9 g
- Tłuszcz
- 21.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.4 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 73.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gnocchi z krewetkami w ziołowym sosie
30min
Jaglany koktajl z tahini
15min
Syrop korzenno-herbaciany do kawy (Chai syrup)
45min
Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą
50min
Gofry z wędzonym łososiem i puszystym serem feta
45min
Sałatka z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi (TM6)
15min
Gniazdka ze spiralizowanych warzyw z duszonymi pieczarkami (TM5)
1h
Bento z pandami
1h
Koktajl z herbatą matcha i pistacjami
10min
Gofry dyniowe
40min
Orzeszkarmel (mrożona orzechowa kawa zbożowa)
5min
Purée z dyni (przepis podstawowy)
40min