![Spiced garlic prawns and calamari Spiced garlic prawns and calamari](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/22D289FB-D3AE-4A43-A8F4-6D872F8C28FE/Derivates/D79E7125-1FDC-4B38-8D79-71821C478DB3.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 calamari hoods (approx. 330 g total)
- 20 raw prawns, deveined and tails intact
- 4 garlic cloves
- 2 pieces lemon zest (approx. 5 x 2 cm), no white pith
- ½ - 1 long red chilli, deseeded if preferred and cut into halves
- 3 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only, plus extra finely chopped for garnishing
- 3 sprigs fresh coriander, leaves only, plus extra finely chopped for garnishing
- 40 g olive oil
- 2 - 3 tbsp dry white wine
- ½ tsp sweet paprika
- ¼ tsp sea salt, to taste
- 1 - 2 lemons, cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 543 kJ / 129 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 0.8 g
- Tłuszcz
- 5.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 358.9 mg
Alternatywne przepisy
Five spice duck with mushrooms and Asian greens
45 Min
Chorizo and squid stew (TM6)
5h 30min
Sweet and sour prawns
1 Std.
Quick prawn stir-fry
20 Min
Five-spice duck with mushrooms, Asian vegetables and rice
1 Std. 5 Min
Chicken cacciatore
50 min
Crab linguine
30 Min
Asian-style fish fillets
30 Min
Omelette
30 Min
Balsamic salmon and zucchini noodles
35 min
Chicken and prawn noodles
30 Min
Garlic prawns
25 Min