Sernik miętowy na spodzie brownie
TM6 TM5

Sernik miętowy na spodzie brownie

4.5 (448 ocen)

Składniki

Spód brownie

  • 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 70 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g mleka
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 120 g cukru
  • 10 - 15 g liści mięty, świeżych
  • 180 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g landrynek, miętowych
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 - 2 krople barwnika spożywczego, zielonego, w płynie lub w żelu (opcjonalnie)
  • 150 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wykończenie

  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 100 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 25 g cukru pudru
  • liście mięty, świeże, do dekoracji
  • czekoladki miętowe, typu After Eight®, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2977 kJ / 711 kcal
Białko
13 g
Węglowodany
54 g
Tłuszcz
48 g
Tłuszcz nasycony
33 g
Błonnik
0.6 g
Sód
83 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy