
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód brownie
- 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 70 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g mleka
- 1 jajko
Masa serowa
- 120 g cukru
- 10 - 15 g liści mięty, świeżych
- 180 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g landrynek, miętowych
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 4 jajka
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 - 2 krople barwnika spożywczego, zielonego w płynie lub w żelu (opcjonalnie)
- 150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Wykończenie
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 100 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 25 g cukru pudru
- liście mięty, świeże do dekoracji
- czekoladki miętowe typu After Eight®, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 711 kcal / 2977 kJ
- Białko
- 13 g
- Tłuszcz
- 48 g
- Węglowodany
- 54 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 33 g
- Sód
- 83 mg