Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 290 g Milch, 1-2 EL für das verquirlte Ei
- 40 g frische Germ
- 60 g Zucker
- 60 g Butter, weich, in Stücken
- 2 Eier (Größe M)
- 500 g Weizenmehl, universal
- 2 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 1 - 2 EL Öl
- 150 g Walnüsse, ohne Schale
- 50 g Marillenmarmelade
- 1 EL Rum (opcjonalnie)
- 1 - 2 Msp. Lebkuchengewürz
- 24 Rosinen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1451 kJ / 347 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 43 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 33 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Nuss-Striezel
2 godz. 10 min
Nusszwieback
7 godz. 50 min
Osternest aus Germteig
2 godz.
Kokosbusserl
25 godz.
Windringerl
3 godz.
Rumschnitten
50 Min
Gefüllte Lebkuchen
11 Std. 30 Min
Eisenbahner von Dr. Oetker
1 Std. 30 Min
Weinkekse
1 Std. 30 Min
Kaffeekrapferl
2 godz.
Linzerkipferl
1h 10min
Eisenbahner
2 Std. 30 Min