Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 8 białek (ok. 250 g)
- 1 szczypta soli
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 160 g mąki pszennej
- 100 g cukru
-
40
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (ok. 16 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- cukier puder, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1106 kJ / 264.4 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 30.2 g
- Tłuszcz
- 14.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.5 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 76.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto orzechowo-kawowe z Varomy
1 godz.
Piernik choinka
15h 30min
Ciasteczka z żółtek
2h 15 min
Pomarańczowe ciasto choinka
15h 40min
Ciasto czekoladowe z whisky
2 godz. 35 min
Płynące ciasto czekoladowe (lava cake)
40min
Mini ciasta pandoro
1 godz. 30 min
Lemoniada brazylijska
10min
Łazanki z kapustą kiszoną i żurawiną
1h 40min
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM6)
1h 40min
Puszyste ciasto pomarańczowe
1h 50 min
Sernik skubany
1 godz. 30 min