Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody
- 170 g mleka, plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
-
20
g drożdży świeżych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 650 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 2 łyżeczki soli, plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
- 30 g oliwy z oliwek, plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 żółtko
- ziarna sezamu, białego, do posypania
-
ziarna sezamu, czarnego, do posypania
lub czarnuszka, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2156 kJ / 515 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 81 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 412 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Chlebki śródziemnomorskie
1 godz. 5 min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2h 40min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30min
Chleb jogurtowy
3 Std.
Włoskie grissini
2h
Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
1 Std. 15 Min
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2h 45min
Francuska bagietka
3h 50min
Tradycyjne bagietki
2 Std. 30 Min