Urządzenia i Akcesoria
Turecki płaski chleb
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji
Składniki
-
300 g wody
-
170 g mleka plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
-
2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych
-
1 łyżeczka cukru
-
650 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
2 łyżeczki soli plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
-
30 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 żółtko
-
ziarna sezamu, białego do posypania
-
czarnuszka, do posypaniaziarna sezamu, czarnego do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
412 mg
Białko
14 g
Kalorie
2156 kJ /
515 kcal
Tłuszcz
14 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Węglowodany
81 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOBRZE UPIECZONE
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Pizza turecka Lahmacun
1 Std. 20 Min
Smażone bułki chińskie
2 Std. 30 Min
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4 Std. 30 Min
Bajgle z makiem
1 Std. 25 Min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 Std. 40 Min
Plecione bułki z makiem
14 Std. 30 Min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Świderki z makiem
2 Std. 10 Min
Precle
1 Std.
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Chleb portugalski (Pão de água)
4 Std.