Turecki płaski chleb

Turecki płaski chleb

4.8 230 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji

Składniki

  • wody
    300 g
  • mleka plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
    170 g
  • drożdży świeżych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • cukru
    1 łyżeczka
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    650 g
  • soli plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
    2 łyżeczki
  • oliwy z oliwek plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • żółtko
    1
  • ziarna sezamu, białego do posypania
  • ziarna sezamu, czarnego do posypania
    czarnuszka, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 515 kcal / 2156 kJ
Białko 14 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 81 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 412 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...