
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody
- 170 g mleka plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
-
20
g drożdży świeżych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 650 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 2 łyżeczki soli plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
- 30 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 żółtko
- ziarna sezamu, białego do posypania
-
ziarna sezamu, czarnego do posypania
lub czarnuszka do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 515 kcal / 2156 kJ
- Białko
- 14 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 81 g
- Błonnik
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 412 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słonecznikowe bagietki
1 godz. 10 min
Bagietki
15 godz.
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Tradycyjne bagietki
2 godz. 30 min
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4 godz. 30 min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Francuska bagietka
3 godz. 50 min
Bułki śniadaniowe
1 godz. 40 min
Chleb jogurtowy
3 godz.
Chleb portugalski (Pão de água)
4 godz.