![Jabłkowe millefeuille z roszponką i orzechami Jabłkowe millefeuille z roszponką i orzechami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9de39144-15f7-4140-941e-b0c477b14201/Derivates/60f30b9a-34a7-4491-ad1b-53319dd80b63.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 jabłka, ekologiczne (ok. 200 g każde)
- ocet jabłkowy, do posmarowania jabłek
- 80 g orzechów, całych, mieszanych, np. migdałów, orzechów włoskich, laskowych (patrz wariant)
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 200 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
-
50
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 50 g jogurtu greckiego - ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
100 - 150
g roszponki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
lub 100 - 150 g liści szpinaku, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1066 kJ / 255 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 260 mg