Ciastka imbirowe z białą czekoladą
TM6 TM5

Ciastka imbirowe z białą czekoladą

4.4 (176 ocen)

Składniki

Ciastka imbirowe

  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
  • 1 - 2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego z Indonezji, dr Oetker®
  • ¼ łyżeczki goździków, mielonych
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta soli
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g miodu
    lub 30 g melasy
  • 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (patrz wskazówka), plus dodatkowo 70 g do obtoczenia
  • 1 jajko, w temp. pokojowej

Dekoracja (patrz wariant)

  • 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g masła
  • pisaki cukrowe, kolorowe, Dr. Oetker®, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1052 kJ / 251 kcal
Białko
3 g
Węglowodany
25 g
Tłuszcz
16 g
Tłuszcz nasycony
10 g
Błonnik
0.4 g
Sód
118 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy