Wersje kompatybilne
Tort z kremem kokosowym i tropikalną frużeliną (bezglutenowy)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt migdałowy (bezglutenowy)
- 90 g mąki ryżowej, białej (patrz wskazówka)
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego (opcjonalnie)
- 60 g migdałów, w płatkach
- 8 jajek
- 200 g cukru
Frużelina tropikalna
- 300 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki (ok. 1 szt.)
- 1 marakuja, tylko miąższ
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem kokosowy
- 400 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 250 g śmietany, 36% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
- 60 g cukru pudru
- 20 - 25 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
- 80 g wiórków kokosowych
Przełożenie
- 250 g wody mineralnej, niegazowanej
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 150 g mango, dojrzałego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
Masa maślana z mlekiem skondensowanym
- 350 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 400 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 łyżeczki barwnika spożywczego, białego (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- mini bezy, do dekoracji (opcjonalnie)
- pralinki kokosowe, typu Raffaelo®, bezglutenowych, do dekoracji (opcjonalnie)
- 4 - 5 łyżek wiórków kokosowych, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2545.4 kJ / 608.4 kcal
- Białko
- 9.3 g
- Węglowodany
- 43.8 g
- Tłuszcz
- 45.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 27.5 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 172.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wilgotny biszkopt z olejem
4sa
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym
48 Std.
Różowy tort z kremem malinowym
48 Std.
Biszkopt czekoladowy
4sa
Krem malinowy
30 dk
Krem cappuccino na białej czekoladzie
40 min
Masa maślana z mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów
10 dk
Krem z masłem orzechowym i kajmakiem
5 dk
Tort z kremem michałkowym i żelką pomarańczową
48 Std.
Frużelina tropikalna do tortów
10 dk
Krem kokosowy
15 dk
Polewa czekoladowa do tortu (drip)
10 dk