
Wersje kompatybilne
Tort z kremem kokosowym i tropikalną frużeliną (bezglutenowy)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt migdałowy (bezglutenowy)
- 90 g mąki ryżowej, białej (patrz wskazówka)
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, bezglutenowego (opcjonalnie)
- 60 g migdałów, w płatkach
- 8 jajek
- 200 g cukru
Frużelina tropikalna
- 300 g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki (ok. 1 szt.)
- 1 marakuja tylko miąższ
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem kokosowy
- 400 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 250 g śmietany, 36% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
- 60 g cukru pudru
- 20 - 25 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
- 80 g wiórków kokosowych
Przełożenie
- 250 g wody mineralnej, niegazowanej
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 150 g mango, dojrzałego pokrojonego w 1-2 cm kostkę
Masa maślana z mlekiem skondensowanym
- 400 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 łyżeczki barwnika spożywczego białego (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 350 g mleka skondensowanego, słodzonego
- mini bezy do dekoracji (opcjonalnie)
- pralinki kokosowe, typu Raffaelo® bezglutenowych, do dekoracji (opcjonalnie)
- 4 - 5 łyżek wiórków kokosowych do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 608.4 kcal / 2545.4 kJ
- Białko
- 9.3 g
- Tłuszcz
- 45.6 g
- Węglowodany
- 43.8 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 27.5 g
- Sód
- 172.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem
14 godz.
Masa maślana z mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów
10 min
Polewa czekoladowa do tortu (drip)
10 min
Różowy tort z kremem malinowym
48 godz.
Żelka z owoców jagodowych do tortów
2 godz. 25 min
Frużelina tropikalna do tortów
10 min
Masa maślana z mlekiem w proszku do dekoracji tortów
10 min
Krem malinowy
30 min
Krem michałkowy biały
6 godz. 20 min
Tort z kremem michałkowym i żelką pomarańczową
48 godz.
Wilgotny biszkopt z olejem
4 godz.
Biszkopt czekoladowy
4 godz.