Urządzenia i Akcesoria
Tort z kremem kokosowym i tropikalną frużeliną (bezglutenowy)
Przygotowanie 2 godz. 30 min
Czas całkowity 48 godz.
16 porcji
Składniki
Biszkopt migdałowy (bezglutenowy)
-
90 g mąki ryżowej, białej (patrz wskazówka)
-
80 g skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżeczkę proszku do pieczenia, bezglutenowego (opcjonalnie)
-
60 g migdałów, w płatkach
-
8 jajek
-
200 g cukru
Frużelina tropikalna
-
300 g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki (ok. 1 szt.)
-
1 marakuja tylko miąższ
-
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 łyżki zimnej wody
-
1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem kokosowy
-
400 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
250 g śmietany, 36% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
-
60 g cukru pudru
-
20 - 25 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
-
80 g wiórków kokosowych
Przełożenie
-
250 g wody mineralnej, niegazowanej
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
150 g mango, dojrzałego pokrojonego w 1-2 cm kostkę
Masa maślana z mlekiem skondensowanym
-
400 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 - 2 łyżeczki barwnika spożywczego białego (opcjonalnie, patrz wskazówka)
-
350 g mleka skondensowanego, słodzonego
-
mini bezy (opcjonalnie) do dekoracji
-
pralinki kokosowe, typu Raffaelo® (opcjonalnie) bezglutenowych, do dekoracji
-
4 - 5 łyżek wiórków kokosowych do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
172.9 mg
Białko
9.3 g
Kalorie
2545.4 kJ /
608.4 kcal
Tłuszcz
45.6 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
27.5 g
Węglowodany
43.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PYSZNE TORTY
22 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Krem Oreo® do tortów
14 godz.
Masa maślana z mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów
10 min
Polewa czekoladowa do tortu (drip)
10 min
Frużelina tropikalna do tortów
10 min
Krem malinowy
30 min
Krem cappuccino na białej czekoladzie
40 min
Krem michałkowy biały
6 godz. 20 min
Krem kokosowy
15 min
Krem z masłem orzechowym i kajmakiem
5 min
Biszkopt czekoladowy
4 godz.
Tort z kremem michałkowym i żelką pomarańczową
48 godz.
Wilgotny biszkopt z olejem
4 godz.