Ciasto marchewkowe z kremem w słoiczkach
TM6 TM5

Ciasto marchewkowe z kremem w słoiczkach

4.5 (89 ocen)

Składniki

Ciasto marchewkowe

  • 100 g cukru
  • 5 g skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 2 jajka
  • 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 65 g oleju
  • 150 g mąki pszennej, typu 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta soli

Krem z białą czekoladą

  • 150 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 30 g masła
  • 300 g serka kremowego, śmietankowego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego

Przygotowanie

  • maliny, świeże lub mrożone (ok. 16 szt.), do dekoracji
  • liście mięty, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2051.3 kJ / 490.3 kcal
Białko
7.1 g
Węglowodany
47.1 g
Tłuszcz
31.4 g
Tłuszcz nasycony
14.4 g
Błonnik
1.5 g
Sód
266.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy