Ciasto marchewkowe z kremem w słoiczkach

Ciasto marchewkowe z kremem w słoiczkach

4.5 100 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

Ciasto marchewkowe
  • 100 g cukru
  • 5 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 2 jajka
  • 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 65 g oleju
  • 150 g mąki pszennej typu 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta soli
Krem z białą czekoladą
  • 150 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 30 g masła
  • 300 g serka kremowego śmietankowego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
Przygotowanie
  • maliny, świeże lub mrożone (ok. 16 szt.), do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 266.9 mg
Białko 7.1 g
Kalorie 2051.3 kJ / 490.3 kcal
Tłuszcz 31.4 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 14.4 g
Węglowodany 47.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...