Szampańskie trifle truskawkowo-malinowe

Szampańskie trifle truskawkowo-malinowe

4.6 34 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz. 40 min
16 porcji

Składniki

Rozdrabnianie biszkoptów
  • 200 g biszkoptów lady fingers przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
Mus truskawkowo-malinowy
  • 250 g truskawek, świeżych
    250 g truskawek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 250 g malin, świeżych
    250 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200 g szampana
    200 g wina musującego, typu Prosecco
Krem
  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 300 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • liście mięty, świeże do dekoracji
  • czerwone porzeczki, świeże (opcjonalnie) do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 241.5 kcal / 1010.3 kJ
Białko 3.3 g
Tłuszcz 14.8 g
Węglowodany 22.6 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 8.3 g
Sód 95.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...