Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g Dinkel
- 550 g Wasser
- 100 g gemischte Kerne (z. B. Leinsamen, Sonnenblumenkerne, Sesam)
- 30 g Balsamico, dunkel
- 1 Würfel Hefe (40 g)
- 2 ½ - 3 TL Salz
- 2 TL Zucker
- 1 ½ - 2 TL Brotgewürz (siehe Tipp)
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 495 kJ / 118 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 3.5 g
Alternatywne przepisy
Dinkelbrot
1h 30 min.
Dinkel-Roggen-Brot
1h 15 min.
Weizen-Dinkel-Brot
1h 30 min.
Leinsamenbrot
1h 30 min.
Dinkel-Möhren-Brot
1 Std. 40 Min
Fitnessbrot
1h 45 min.
Dinkel-Buttermilch-Brot
2h 30min
Dinkel-Sonnenblumen-Brot
1h 10 min.
Roggenbrot mit Sonnenblumenkernen
1hod. 50min
Dinkel-Malz-Brot
1 Std. 40 Min
Vollwertbrot
2h 20min
Körnerbrot
1 Std. 40 Min