Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g dried chickpeas
- 1 tsp bicarbonate of soda
- water, to soak
- 1200 g boiling water
- 500 g boneless lamb shoulder, cut into 3 cm pieces
- 140 g freshly squeezed lemon juice
- 1 tbsp white wine
- 1 tsp onion powder
- ½ tsp ground black pepper
- 1 tsp dried oregano
- 1 tsp sumac
- 5 garlic cloves, 4 unpeeled and crushed
- 100 g tahini
- 80 g ice cubes
- ½ tsp ground cumin
- ½ tsp sweet paprika
- 2 tbsp extra virgin olive oil, to drizzle
- 6 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 40 g toasted pine nuts
- 30 g pomegranate arils
- flatbreads, wholemeal, toasted, to serve (see Tip)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 985.8 kJ / 235.6 kcal
- Białko
- 10.7 g
- Węglowodany
- 12.8 g
- Tłuszcz
- 16.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.4 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 128.1 mg
Alternatywne przepisy
Salted Chocolate Caramel Fudge
2h 40 min
Sri Lankan spicy sauce
2j 30 menit
Mini banoffee bombe Alaskas
24 Std. 30 Min
Nut butter dressing
5 min
Basil pesto
10 min
Classic zabaglione
15min
Gluten free spinach and lemon pasta
1j 20 menit
Paris–Brest with praline cream
26 Std.
Cacao and buckwheat crêpes, orange and rhubarb (Diabetes)
40 min
Grace's family biscuits
45 Min
Browned lamb mince
20 min
Fruity dream (soft serve ice cream)
5 min