![Balinese prawn curry (Russel Blaikie) Balinese prawn curry (Russel Blaikie)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6487EC67-E0A1-4705-A7CF-529A5D8FC4AD/Derivates/A9E5CCB0-E33A-4DE3-B14D-87A162C3FA81.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spice paste
- 230 g eschalots
- 130 g garlic cloves
- 50 g fresh galangal, peeled
- 60 g fresh ginger, peeled
- 100 g candlenuts
- 120 g fresh turmeric, peeled
- 25 - 50 g fresh bird's eye chillies, deseeded (see Tips)
- 2 stalks fresh lemongrass, white part only, cut into pieces
- 90 g coconut oil
- 50 g palm sugar
- 150 g water
- 3 tsp sea salt
Curry
- 2 tsp coconut oil
- 1 stalk fresh lemongrass, white part only, bruised
- 500 g raw tiger prawns, shelled and deveined
- ½ tsp ground black pepper, adjust to taste
- 100 g water
- 1 tbsp Chicken stock paste (see Tips)
- 200 g coconut cream
- rice, cooked, to serve
- fried shallots, for garnishing
- fresh coriander, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 920 kJ / 219 kcal
- Białko
- 19.4 g
- Węglowodany
- 5.3 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 977.2 mg
Alternatywne przepisy
Prawn and chicken laksa
40 Min
Garlic prawns
25min
Curry laksa
45min
Tom kha prawns
25min
Asian-style mussels
30 Min
Steamed red curry fish (Matt Sinclair)
30 Min
Pad Thai noodles with prawns
30 Min
Thai red pork curry
35 Min
Thai-style fish cakes
30 Min
Thai green chicken curry
30 Min
Coconut fish curry
1h 10min
Thai red chicken curry
30 Min