![Grilled scallops with chilli jam Grilled scallops with chilli jam](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1AFD261B-C754-4C70-956A-35ADCA578EBF/Derivates/4c1b631c-8e82-4e28-a186-58d0fa347123.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chilli jam
- 30 g eschalots
- 100 g fresh long red chillies (see Tips)
- 20 g extra virgin olive oil
- 50 g white sugar
- 50 g white vinegar
- 1 ½ tbsp lime juice
- 20 g palm sugar, broken into small pieces (see Tips)
Scallops
- 20 scallops
- extra virgin olive oil, for brushing
- salt, to season
- ground black pepper, to season
- lime juice, to serve
- fresh coriander leaves, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 328 kJ / 78.1 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Błonnik
- 1.2 g
Alternatywne przepisy
Leek and smoked salmon dip
55 min
Beetroot and tequila cured salmon
24h 20min
Oysters with lime granita
5min
Steamed scallops with cauliflower and truffle purée
35 min
Wasabi mayonnaise
10 min
Nam Jim
10 min
Anise-cured salmon
14 Std. 10 Min
Duck confit with lentil & orange salad
15 godz. 40 min
Porcini pepperleaf paté (Andrew Fielke)
2h 50min
Gorgonzola cheesecakes with pear jam
45 min
Ruby kingfish with citrus yoghurt dressing
2h 30min
Prawn wontons
2 Std.