Ziołowy hummus z falafelami

Ziołowy hummus z falafelami

4.6 22 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 13 godz. 40 min
4 porcje

Składniki

  • 370 g ciecierzycy, suszonej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1100 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia
  • 140 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g mąki pszennej plus opcjonalnie 1-2 łyżki
  • 50 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g kolendry, świeżej liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 doniczki)
  • 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g kolendry, mielonej
  • 10 g kminu rzymskiego, mielonego plus ¼ łyżeczki
  • 5 g suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • 10 - 20 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 50 - 70 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 10 g bazylii, świeżej tylko liście
  • warzywa, mieszane (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), pokrojone w słupki, do podania
  • przyprawa za'atar do oprószenia (patrz wskazówka)
  • jogurt grecki do podania
  • czarne oliwki do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 517.1 kcal / 2163.6 kJ
Białko 24.1 g
Tłuszcz 13.4 g
Węglowodany 82.2 g
Błonnik 17.9 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Sód 2522.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...