
Urządzenia i Akcesoria
Ziołowy hummus z falafelami
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 13 godz. 40 min
4 porcje
Składniki
-
370 g ciecierzycy, suszonej
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1100 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia
-
140 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
4 ząbki czosnku
-
50 g mąki pszennej plus opcjonalnie 1-2 łyżki
-
50 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
40 g kolendry, świeżej liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 doniczki)
-
20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
10 g kolendry, mielonej
-
10 g kminu rzymskiego, mielonego plus ¼ łyżeczki
-
5 g suszonych płatków chili
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
3 łyżeczki soli
-
olej do głębokiego smażenia
-
10 - 20 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
10 g oliwy z oliwek
-
50 - 70 g wody mineralnej, niegazowanej
-
10 g bazylii, świeżej tylko liście
-
warzywa, mieszane (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), pokrojone w słupki, do podania
-
przyprawa za'atar do oprószenia (patrz wskazówka)
-
jogurt grecki do podania
-
czarne oliwki do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2522.4 mg
Białko
24.1 g
Kalorie
2163.6 kJ /
517.1 kcal
Tłuszcz
13.4 g
Błonnik
17.9 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Węglowodany
82.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

GOTUJ Z DIEGO
12 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 godz.
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 min
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50 min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Hummus z domowym tahini
25 min
Falafele z łodygami natki pietruszki i kolendry
9 godz. 30 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 godz.
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9 godz.
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 godz. 20 min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1 godz. 20 min
Pasta kanapkowa curry z ciecierzycy i soczewicy
40 min