Ziołowy hummus z falafelami

Ziołowy hummus z falafelami

4.6 22 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 13 godz. 40 min
4 porcje

Składniki

  • ciecierzycy, suszonej
    370 g
  • sody oczyszczonej
    2 łyżeczki
  • wody plus dodatkowa ilość do namoczenia
    1100 g
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    140 g
  • ząbki czosnku
    4
  • mąki pszennej plus opcjonalnie 1-2 łyżki
    50 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    50 g
  • kolendry, świeżej liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 doniczki)
    40 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 - 25 g
  • kolendry, mielonej
    10 g
  • kminu rzymskiego, mielonego plus ¼ łyżeczki
    10 g
  • suszonych płatków chili
    5 g
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • soli
    3 łyżeczki
  • olej do głębokiego smażenia
  • pasty tahini (patrz wskazówka)
    10 - 20 g
  • oliwy z oliwek
    10 g
  • wody mineralnej, niegazowanej
    50 - 70 g
  • bazylii, świeżej tylko liście
    10 g
  • warzywa, mieszane (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), pokrojone w słupki, do podania
  • przyprawa za'atar do oprószenia (patrz wskazówka)
  • jogurt grecki do podania
  • czarne oliwki do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 517.1 kcal / 2163.6 kJ
Białko 24.1 g
Tłuszcz 13.4 g
Węglowodany 82.2 g
Błonnik 17.9 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Sód 2522.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...