Wersje kompatybilne
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chlebki naan
- 300 g mąki pszennej
- 150 g wody, w temp. pokojowej
- 50 g jogurtu naturalnego, w temp. pokojowej
- 30 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
Pieczony kalafior z ciecierzycą
- 700 g kalafiora (1 szt.), podzielonego na małe różyczki
- 250 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 40 g miodu
- 40 g sosu sojowego
- 30 g masła orzechowego
- 20 g wody
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 - 2 szczypty suszonych płatków chili
-
1 - 2
szczypty pieprzu czarnego, mielonego
lub 1 - 2 szczypty pieprzu białego, mielonego - 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
Dip z fety
- 8 liści mięty, świeżych
- 4 gałązki koperku, świeżego, tylko liście
- 150 - 200 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- 80 g ogórka, pokrojonego na kawałki
- 30 g jogurtu naturalnego
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Matcha tahini
- 5 g kolendry, świeżej, tylko liście
- 80 g pasty tahini
- 70 - 100 g wody
- ½ łyżeczki herbata matcha
- 2 - 3 szczypty soli
Podanie
- 1 - 2 awokado (ok. 200 g), pokrojone w 1-2 cm plastry
- 1 - 2 jabłka (ok. 200 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone w plastry
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- 2 cytryny, pokrojone w ćwiartki, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1713.1 kJ / 409.2 kcal
- Białko
- 13.9 g
- Węglowodany
- 44.3 g
- Tłuszcz
- 21.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 66.1 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Sód
- 620.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 Std.
Korma z pieczonymi warzywami, ryżem i marynowaną cebulą; Chlebki naan z oliwą czosnkową
2 godz.
Pity z patelni z hummusem i warzywami
2 godz. 20 min
Chlebki naan z cebulą i kminem rzymskim
2 godz.
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami BBQ i marynowaną cebulą
2 godz. 15 min
Samosy
1 godz. 40 min
Samosy z farszem z soczewicy i bakłażana
1h 20min
Dal makhani z soczewicy
50min
Curry z serem paneer
5 Std.
Klasyczne chlebki naan
1 godz. 30 min
Czosnkowe chlebki naan
30min