Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
TM6

Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym

4.3 (159 ocen)

Składniki

Tymiankowa śmietana i dodatki do grzanek

  • 1 szczyptę soli
  • 50 g śmietany, 36% tłuszczu, dobrej jakości
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 100 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki

Krem pieczarkowy

  • 530 g wody
  • 400 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki lub małych, w całości
  • 35 g oliwy z oliwek
    lub 35 g oleju
  • 1 cebula szalotka, przekrojoną na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego, tylko liście
  • 100 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 1 bagietka (ok. 150 g)
  • 2 łyżki miodu, płynnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • tymianek, świeży, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2898.9 kJ / 692.9 kcal
Białko
20.4 g
Węglowodany
61.2 g
Tłuszcz
42.8 g
Tłuszcz nasycony
15.7 g
Błonnik
4.3 g
Sód
1031.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy