Wersje kompatybilne
Gotowanie kaszy pęczak i warzyw na parze (w stacji Thermomix Friend®)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g wody
- 10 g oleju
- 200 - 300 g kaszy jęczmiennej pęczak, o czasie gotowania ok. 15 min
- 1 ½ łyżeczki soli
- 200 - 800 g warzyw, mieszanych, szybko gotujących się, np. różyczek brokułu lub kalafiora albo cukinii, papryki, pieczarek, pokrojonych na 1-2 cm plastry (patrz wskazówka)
- ½ - 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych, np. majeranku, oregano, bazylii
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1084 kJ / 259 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 495 mg
Alternatywne przepisy
Kasza gryczana z warzywami (w stacji Thermomix Friend®)
30 min
Gotowanie kaszy bulgur
25 min
Gotowanie kaszy gryczanej
25 min
Gotowanie kaszy jęczmiennej
20 min
Gotowanie 200 g kaszy bulgur
35 min
Gotowanie 250 g ryżu parboiled
35 min
Gotowanie kaszy gryczanej (w stacji Thermomix Friend®)
30 min
Gotowanie kaszy jęczmiennej pęczak
35 min
Gotowanie 300 g ryżu parboiled
35 min
Gotowanie 400 g ryżu brązowego, długoziarnistego
55 min
Gotowanie 500 g kaszy orkiszowej pęczak
35 min
Gotowanie 300 g kaszy bulgur
35 min