
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Imprezowy pierścień z szynką i serem
- 100 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 140 g mleka plus dodatkowo 2 łyżki
- 20 g cukru
-
15
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 320 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 100 g czerwonej papryki, konserwowej pokrojonej na kawałki
- 2 łyżki papryczek chili jalapeño, marynowanych w plastrach, odsączonych (patrz wariant)
- 6 - 8 plastrów szynki gotowanej (ok. 150 g), złożonych na pół
- 10 - 12 liści bazylii, świeżych
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (ok. 80 g)
- 5 - 6 plastrów sera ementaler przekrojonych na pół (ok. 100 g)
Sos ranczerski
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 gałązek koperku, świeżego tylko liście
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 517.5 kcal / 2165.2 kJ
- Białko
- 23.9 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 12 g
- Sód
- 1201.5 mg