Placki z purée ziemniaczanego

Placki z purée ziemniaczanego

3.4 63 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje

Składniki

Purée ziemniaczane (patrz wskazówka)
  • 450 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
  • 180 g mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 g masła
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
Placki
  • 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    100 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mieszanych ziół, świeżych np. szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki, koperku, posiekanych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 60 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej do smażenia
  • woda do zwilżenia
  • kwaśna śmietana do podania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 973.4 mg
Białko 15.5 g
Kalorie 1247.8 kJ / 298.3 kcal
Tłuszcz 12.5 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 7.4 g
Węglowodany 31.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...