Placki z purée ziemniaczanego
TM6 TM5

Placki z purée ziemniaczanego

3.5 (55 ocen)

Składniki

Purée ziemniaczane (patrz wskazówka)

  • 450 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 5 mm plastry
  • 180 g mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 g masła
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)

Placki

  • 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 100 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mieszanych ziół, świeżych, np. szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki, koperku, posiekanych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 60 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej, do smażenia
  • woda, do zwilżenia
  • kwaśna śmietana, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1247.8 kJ / 298.3 kcal
Białko
15.5 g
Węglowodany
31.6 g
Tłuszcz
12.5 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Błonnik
3.3 g
Sód
973.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy