Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym
TM6 TM5

Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym

4.5 (48 ocen)

Składniki

Gnocchi

  • 700 g wody, plus dodatkowa ilość do ugotowania gnocchi
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do ugotowania gnocchi
  • 600 g topinamburu, obranego, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, do ugotowania gnocchi

Sos grzybowy

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 250 g grzybów, świeżych np. podgrzybków
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 170 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3116.2 kJ / 744.8 kcal
Białko
18.1 g
Węglowodany
108.1 g
Tłuszcz
27.5 g
Tłuszcz nasycony
14.8 g
Błonnik
6.3 g
Sód
1362.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy