Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 2 łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
- 1 filet z piersi indyka, bez skóry i kości (ok. 1000 g)
- 1000 g wody
-
300
g żurawiny, świeżej
lub 300 g żurawiny, mrożonej (patrz wskazówka) - 180 g soku jabłkowego
- 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- 1 kawałek skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (ok. 6 x 2 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1013 kJ / 242 kcal
- Białko
- 24 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 435 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Schab gotowany na parze
1h 50 min
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów
50min
Filet z indyka w zielonej marynacie
1h 5min
Rolady z polędwiczki z sosem i ziemniakami
55min
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2h
Szynka w marynacie śródziemnomorskiej z brązowym ryżem
1h
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50min
Rolada z indyka ze szpinakiem
2 Std. 10 Min
Rolada z indyka z brokułami i fetą
1 Std. 45 Min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45min
Pierś z kaczki w sosie morelowym
1h 10min
Roladki z indyka z gruszką, ziemniakami i duszonym szpinakiem
1h