Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 175 g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 175 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 175 g wody, zimnej
- 325 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- olej, do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1263.2 kJ / 301.9 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 60.6 g
- Tłuszcz
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 780 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26h
Chleb tygrysi
4h
Bagietki rustykalne
15h
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Bawarski chleb preclowy
2h
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48sa 20 dk
Kajzerki
15 godz. 45 min