Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 175 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 175 g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 175 g wody, zimnej
- 325 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- olej, do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1263.2 kJ / 301.9 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 60.6 g
- Tłuszcz
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 780 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Bagietki rustykalne
15 godz.
Bawarski chleb preclowy
2h
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20 min
Chleb drwala
24h 30min